Ana içeriğe atla

Kayıtlar

EZO GELİN ÇORBASI

                  Adını Gaziantep'li zöhre kızdan almış. Büyüyüp güzelleşince Ezo yani 'güzel ' demişler Zöhre kıza.  Ezo kızın başından geçen olaylarla pekiştirilmiş, buran buram Anadolu kokan , lezzetli, besleyici lokantaların vazgeçilmez çorbası. MALZEMELER: 1 su bardağı kırmızı mercimek 1 fincan pirinç 1 fincan bulgur 1 orta boy soğan 1 yemek kaşığı biber veya domates salçası 1 tatlı kaşığı kuru nane Yarım su bardağı sıvı yağ 1 yemek kaşığı tereyağı Tuz Karabiber YAPILIŞI: Mercimek , pirinç ve bulguru yıkayıp süzün. Kuru soğanı kuşbaşı doğrayın ve sıvı yağda biraz kavurun. Mercimek, pirinç ve bulguru ekleyin ve biraz çevirin. 1 lt sıcak su ekleyin ve malzemeler haşlanana kadar iyice pişirin. Küçük bir tencereye tereyağını alın ve eritin. İçerisine kuru nane ve salçayı ekleyip kavurun. 1 su bardağı su ekleyin ve karamelize  olması için 5 dk kaynatın. Haşlanan mercimeğe , salçalı suyu ,tuz ve karabiberi ekleyin ve 15 dk daha pişirin.

KAĞIT KEBABI

        Hazırlanışı çok kolay , herkesin damak tadına hitap edebilecek, misafiriniz geldiğinde gönül rahatlığıyla servis yapabileceğiniz güzel  bir tarif. MALZEMELER: Yarım kg sotelik kuşbaşı et 1 adet büyük boy soğan 4 adet köy biberi  2 adet kırmızı biber 1 adet orta boy patlıcan 1 adet orta boy patlıcan 5 diş sarımsak Tuz Kekik Kırmızı toz biber Karabiber Sıvı yağ Pişirme kağıdı YAPILIŞI: Tüm malzemeleri derince bir kabın içerisine alın, baharatları . sıvıyağı ekleyin ve iyice harmanlayın. Porsiyon miktarlarını göz kararı ayarlayın ve pişirme kağıtlarına alın. Kağıtların ağızlarını kapatın ve tepsiye alın. 190 derece fırında etler yumuşayana kadar pişirin. AFİYET OLSUN...

EV YAPIMI KAKAOLU PUDİNG

      Çocukluğumdan hatırlıyorum da annem bir puding yapsa da doya doya yesem dediğimi.  Küçük , büyük herkesin severek yediği sütlü bir tatlı. Hazır satılan katkılı pudinglerin yerine evde kendiniz  10 - 15 dk  ayırıp yapabileceği , nefis bir tarif. MALZEMELER: 1 lt süt 1 su bardağı şeker 2 yemek kaşığı nişasta 2 yemek kaşığı un 4 yemek kaşığı kakao 1 yemek kaşığı tere yağı 1 paket vanilya ÜZERİ İÇİN: Hindistan cevizi veya kırılmış ceviz ,fındık YAPILIŞI:       Tereyağı ve vanilya hariç bütün malzemeleri tencereye alın ve iyice çırpın. Tencereyi ocağa alın ve karıştırarak pişirin.  Puding katılaşmaya başlayınca altını kısın ve tereyağı ve vanilyayı ekleyip karıştırın. Katılaşan pudingi, kaselere , (isteğe bağlı kaselerin dibine petibör bisküvi kırabilirsiniz, çocuklar çok sever) alın üzerine hindistan cevizi ve veya kırılmış ceviz ekleyip soğuk servis yapın. AFİYET OLSUN...

UN HELVASI

        Un helvası sevmeyen yoktur sanırım. yapan için biraz sabır ister . Genellikle mevlütler de yapılır ama bir bardak çayın yanında da afiyetle tüketilir. Tam kıvamında bir tarifi sizlerle paylaşıyorum. MALZEMELER: 100 gr tereyağı Yarım çay bardağı sıvı yağ 2 su bardağı un İsteğe bağlı ceviz veya fıstık ŞERBETİ İÇİN: 2 su bardağı toz şeker 3 su bardağı sıcak su  YAPILIŞI: Tencerenin içerisine şekeri alın ve kaynayan suyu ekleyin, karıştırarak  şekerin erimesini sağlayın. Tereyağını ve sıvı yağı tencerenizde erimeye alın. Eriyen tereyağına unu ekleyin ve sabırla kısık ateşte rengi değişinceye kadar unu kavurun.  Bu esnada ceviz veya fıstığı ekleyebilirsiniz . Kavrulan una şekerli suyu yavaşca  dökün . Bu işlemi yaparken dikkatli olun . Şerbeti çekince ocaktan alın, kaşığın arkasıyla iyice ezerek karıştırın . Topaklanmasına izin vermeyin.Kaşıkla yuvarlayarak servis yapın. AFİYET OLSUN...

ELMALI TURTA

Elma ve tarçının buluştuğu enfes bir tat. Çocuklarınız ve misafirleriniz bu tadı eminim çok sevecek. Yapımı çok kolay bir tarif. MALZEMELER: Hamuru için: 1 paket(250 gr) margarin (oda sıcaklığında) 1 yumurta 4 yemek kaşığı toz şeker 1 kabartma tozu Un İç harcı için: 5 adet kırmızı elma 3 çay kaşığı tarçın 5 kaşık toz şeker Üzeri için: Pudra şekeri. YAPILIŞI: Hamur malzemelerinin un hariç bir kaba alın ve iyice harmanlayın. Unu ekleyin ve yumuşak bir hamur elde edin.  Hazırladığınız hamurun yarısını ikiye ve ya üçe bölün ve buzdolabının dondurucu kısmında 15 dk dondurun. Borcamı yağlayın ve hamurun diğer yarısını borcama güzelce yayın. Diğer yandan elmalar kabuğunu soyun ve rendeleyin, şeker ve tarçını ekleyip harmanlayın. Hazırlanan içi harcı hamurun üzerine serin.  Dolapta sertleşen hamuru elma harcının üzerine rendeleyin.  180 derecede üzeri kızarana kadar pişirin. Soğuyan turtanın üzerine pudra şekeri serpip servi

PATLICAN MUSAKKA

Türk mutfağının patlıcanla yapılan en lezzetli yemeklerinden biridir patlıcan musakka. Patlıcan sevenler için yapımı kolay bir tarif , şimdiden afiyet olsun. MALZEMELER: 5 adet patlıcan 250 gr kıyma 2 adet soğan 4 diş sarımsak 2 adet domates 6-7 adet sivri biber Maydanoz 1 yemek kaşığı dolusu salça Tuz Karabiber Yarım çay bardağı sıvıyağ YAPILIŞI: Patlıcanları alacalı soyun , ister yuvarlak doğrayın , isterseniz ikiye bölüp dilimleyin ve 15 dk tuzlu suda bekletin. Acısı çıkan patlıcanları sıvıyağda kızartın , kızartılan patlıcanları  borcama yada tepsiye alın.  Diğer yadan soğan. sarımsak ve sivri biberi doğrayın ve yarın çay  bardağı sıvıyağda biraz öldürün. Soğana kıymayı ekleyin ve iyice kavurun. Domateslerin kabuklarını soyun ve kuşbaşı ince ince doğrayın ve kıymaya ekleyin. Maydanoz ve salçayı ekleyin Salça ile harcı iyice harmanlayın. Tuz ve karabiber ekleyin. Hazırladığınız harca 2 su bardağı sıcak su ekleyin, 5 dk kaynatın.Hazırlanan k

VEZİR PARMAĞI TATLISI

  İrmikli tatlıların en hafif ve lezzetli olanlarındandır vezir parmağı. Örnek verirken her zaman Osmanlı mutfağı deriz neden? Mükemmel olduğu için. İşte vezir parmağı tatlısı da bunlardan birisi. MALZEMELER: 125 gr margarin (tereyağı) 1 yumurta 1 çay bardağı şeker 1 çay bardağı sıvı yağ 1 Kabartma tozu 1 vanilya Aldığı kadar un Üzerine bulamak için bir su bardağı irmik. ŞERBETİ İÇİN: 4 su bardağı su 3 su bardağı şeker Limon YAPILIŞI: Her zaman ki gibi önce şerbet. tencereye şeker ve suyu alın 15 dk kaynatın .Kaynayan şerbete bir kaç damla limon suyu ekleyin ve soğumaya alın.Bütün hamur malzemelerini bir kaba alın ve yumuşak bir hamur yapın. Küçük parçalar koparıp parmak şekli verin ve irmiğe bulayın.  180 derece fırından pişirin. Fırından çıkınca ilk sıcaklığı geçince soğuk şerbeti ilave edin. Şerbeti çekince hindistan cevizi veya Antep fıstığı serpip servis edebilirsiniz. AFİYET OLSUN