Adını Gaziantep'li zöhre kızdan almış. Büyüyüp güzelleşince Ezo yani 'güzel ' demişler Zöhre kıza. Ezo kızın başından geçen olaylarla pekiştirilmiş, buran buram Anadolu kokan , lezzetli, besleyici lokantaların vazgeçilmez çorbası. MALZEMELER: 1 su bardağı kırmızı mercimek 1 fincan pirinç 1 fincan bulgur 1 orta boy soğan 1 yemek kaşığı biber veya domates salçası 1 tatlı kaşığı kuru nane Yarım su bardağı sıvı yağ 1 yemek kaşığı tereyağı Tuz Karabiber YAPILIŞI: Mercimek , pirinç ve bulguru yıkayıp süzün. Kuru soğanı kuşbaşı doğrayın ve sıvı yağda biraz kavurun. Mercimek, pirinç ve bulguru ekleyin ve biraz çevirin. 1 lt sıcak su ekleyin ve malzemeler haşlanana kadar iyice pişirin. Küçük bir tencereye tereyağını alın ve eritin. İçerisine kuru nane ve salçayı ekleyip kavurun. 1 su bardağı su ekleyin ve karamelize olması için 5 dk kaynatın. Haşlanan mercimeğe , salçalı suyu ,tuz ve...