Adını Gaziantep'li zöhre kızdan almış. Büyüyüp güzelleşince Ezo yani 'güzel ' demişler Zöhre kıza. Ezo kızın başından geçen olaylarla pekiştirilmiş, buran buram Anadolu kokan , lezzetli, besleyici lokantaların vazgeçilmez çorbası.
MALZEMELER:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 fincan pirinç
- 1 fincan bulgur
- 1 orta boy soğan
- 1 yemek kaşığı biber veya domates salçası
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
- Karabiber
YAPILIŞI:
Mercimek , pirinç ve bulguru yıkayıp süzün. Kuru soğanı kuşbaşı doğrayın ve sıvı yağda biraz kavurun. Mercimek, pirinç ve bulguru ekleyin ve biraz çevirin. 1 lt sıcak su ekleyin ve malzemeler haşlanana kadar iyice pişirin. Küçük bir tencereye tereyağını alın ve eritin. İçerisine kuru nane ve salçayı ekleyip kavurun. 1 su bardağı su ekleyin ve karamelize olması için 5 dk kaynatın. Haşlanan mercimeğe , salçalı suyu ,tuz ve karabiberi ekleyin ve 15 dk daha pişirin.
AFİYET OLSUN...
Yorumlar
Yorum Gönder