Ana içeriğe atla

Kayıtlar

MAYASIZ POĞAÇA

MALZEMELER: 1 su bardağı ılık süt. 1 çay bardağı sıvı yağ 1 çay bardağı yoğurt 1 yumurta (sarısı üzerine) 1 tatlı kaşığı toz şeker 1 tatlı kaşığı tuz 2 paket kabartma tozu (karbonat da kullanabilirsiniz) Un İÇ HARCI İÇİN: Beyaz peynir Maydanoz YAPILIŞI:  Tüm malzemeleri karıştırma kabına alın ve ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamurdan cevizde biraz büyük bezeler yapın. bir kasede beyaz peynir ve maydanozu ezin ve karıştırın. Bezeleri düz bir zemin üzerinde parmak uçlarınızla açın ve içerisine hazırladığınız peynirden koyun.  İkiye katlayın ve uçlarını kapatın.  Yumurta sarısı sürüp , çörek otu veya susam atın.  Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. AFİYET OLSUN...

DOMATESLİ ARPA ŞEHRİYE PİLAVI

MALZEMELER: 1 su bardağı arpa şehriye 1 adet domates 1 adet köy biberi Yarım çay bardağı sıvı yağ 1 yemek kaşığı tereyağ 2 çay kaşığı tuz. YAPILIŞI: Köy biberini küçük küçük doğrayın. tencereye sıvı yağ ve tereyağını alın, biberi ekleyin ve hafif kavurun.  Arpa şehriyeyi ekleyin ve rengi değişene kadar kavurun.  Domatesi küçük küçük doğrayın pilava ekleyin , biraz daha kavurun, tuzunu ekleyin. Arpa şehriyenin seviyesine kadar sıcak su ekleyin ve tencerenin üzerini kapatın. Suyunu çekince altını kapatın. Bir iki karıştırın ve dinlendirin. AFİYET OLSUN...

KARA LAHANA SARMASI

Karadeniz mutfağının bir diğer olmazsa olmazı karalahana dolması. Yapması biraz meşakatlı olabilir ama yerken tüm yorgunluğunuzu üzerinizden atarsınız. MALZEMELER: 1kg karalahana 300 gr kıyma 1 adet soğan 1 su bardağından biraz az pirinç Maydanoz 1 adet domates Tuz Karabiber Domates salçası Sıvı yağ YAPILIŞI: Lahanaları yıkayıp biraz yumuşayana kadar haşlayın. Soğanı küçük küçük doğrayın, domatesin kabuğunu soyup rendeleyin. Yarım kaşık domates salçasıyla birlikte diğer malzemeleri de ekleyip iyice harmanlayın.  Haşlanan lahanaların saplarını kesin, Yarım çay bardağı sıvı yağla birlikte salçayı biraz çevirin ve ocaktan alın. Kestiğiniz sapları tencerenin dibine dizin. Hazırladığımız harcı lahanaların içerisine koyup sarın ve tencereye dizin. Lahanaların üzerine düz bir tabak koyun ve tabak seviyesine kadar sıcak su ekleyin.  Lahanalar yumuşayana kadar pişirin. AFİYET OLSUN...

EV YAPIMI VİŞNE SUYU

Bu sıcak yaz günlerinde en çok aranan soğuk içeceklerdir sanırım. Marketlerde içerisi katkı maddesi dolu içecekleri kullanmaktansa, sağlıklı olan evde kendi yaptığınız içerisinde ne olduğunu bildiğiniz doğal , katkısız içecekler tüketmektir. Biz evde mevsiminde dondurucuya yerleştirdiğimiz vişneleri kullandık. MALZEMELER: Yarım kg vişne 1 su bardağı şeker Yarım limon Yeteri kadar su YAPILIŞI: Vişneleri tencereye alın üzerini geçecek şekilde su koyun ve kaynamaya bırakın. Kaynayan vişneleri kenara alın ve en az yarım saat kenarda bekletin. İyice özünü salan vişneleri süzün, süzgeçte vişneleri de ezerek suyunu çıkarın. Süzülen vişne suyunu tekrar ocağa alın şekeri ilave edin, kaynayınca yarım limon suyunu da ekleyin.  5 dk ka daha kaynatın ve soğumaya  bırakın. buz ile de servis yapabilirsiniz. AFİYET OLSUN...  

ŞEKERPARE

Şerbetli Osmanlı tatlıları arasında, benim için ayrı bir yeri bulunan , yerken inanılmaz tat aldığım bir tatlıdır. Çok kolay aynı zamanda lezzetli bir tarif sunacağım sizlere. MALZEMELER: 1 paket margarin (tereyağıda kullanabilirsiniz) 2 yumurta birisinin sarısı üstüne Yarım su bardağı şeker Yarım su bardağı irmik 1 paket kabartmatozu 1 paket vanilya Un ŞERBETİ İÇİN: 4 su bardağı şeker 5 su bardağı su Limon suyu YAPILIŞI: Her zaman ki gibi önce şerbeti hazırlayalım. Suyu ve şekeri tencereye alıp kaynamaya bırakalım. Kaynayan şerbete limon suyunu ekleyelim  ve hafif kıvam alınca soğumaya bırakalım. Diğer tüm malzemeleri karıştırma kabına alalım ve yumuşak ,ele yapışmayan bir hamur elde edelim.Tepsiyi yağlayın. Hamurdan küçük bezeler keserek silindir şekli verip tepsiye dizelim. Ayırdığımız yumurta sarısını şekerparelerin üzerine sürelim, çok kalın sürmeyin. Elinize küçük bir çatal alın ve şekerparelere hafif bastırarak üzerlerini çizin. 180 d

KADINBUDU KÖFTE

Biraz uğraştırabilir, fakat geleneksel köfteler içerisinde tadına doyum olmayan harika bir köfte. MALZEMELER: Yarım kg köftelik kıyma 1 adet kuru soğan 1 çay bardağı pirinç Maydanoz 2 adet yumurta  1 su bardağı un Tuz Karabiber Kimyon Kızartma için sıvı yağ YAPILIŞI: Kıymayı ikiye bölün. Yarısını kavurmak için tencereye , diğer yarısını yoğurma kabına alın. Biraz sıvı yağla kıymanın yarısını hafifi kavurun, içerisine ince ince doğranmış soğanı ekleyin ve biraz kavurun. Pirinçleri iyice yıkayın ve haşlayın. Soğuyan pirinç ve kavrulmuş kıymayı,çiğ olan kıymaya ilave edin. maydanozu ince ince kıyın ve ekleyin.  Tuz, karabiber ve bir çay kaşığı kimyon ekleyip iyice harmanlayın.  Hazırlanan köfte harcından biraz tombul köfteler yapın, üzerini streçle kapatıp buzdolabında en az 1 saat dinlendirin. 2 yumurtayı kasede iyice çırpın, diğer bir kaseye de un koyun. Dinlenen köfteleri sırasıyla una , sonra yumurtaya bulayıp kızgın yağda iyice kızartın. Pi

LAHANA ÇORBASI

Karadeniz mutfağını sevenler ve karadenizli olanlar için vazgeçilmez ,bir çorba, kara lahana çorbası. MALZEMELER: Yarım kg kara lahana 1 su bardağı haşlanmış renkli fasülye 2 avuç mısır unu 1 adet kuru soğan 1 yemek kaşığı salça 1 yemek kaşığı tereyağı Yarım çay bardağı sıvı yağ Tuz Pul biber YAPILIŞI: Lahanaları iyice yıkayın ve ince ince doğrayın.  Tencereye sıvı yağ ve tereyağını alın, içerisine kuşbaşı doğranmış soğanı ekleyin ve biraz kavurun . Kavrulmuş soğana lahanaları ekleyin ve biraz erimesi için kavurun.  Eriyen lahanaya salça ve kaynar su ekleyin ve lahanalar haşlanana kadar pişirin. Pişen lahanaya 1 su bardağı haşlanmış renkli fasülyeyi ve 2 avuç mısır ununu karıştırarak yavaş yavaş çorbaya ekleyin. 5 dakika daha kaynatın. AFİYET OLSUN...